torsdag den 4. juni 2015

Brain freeze

Her er et eksempel på hvorledes eksamenslæsningen er ved at drive mig komplet vanvittig. Heldigvis er dette en latineksamen, og jeg skal derfor kun redegøre for grammatikken og ikke for indholdet.

Anselm af Canterbury 

"Proslogion - Gudsbevis"


"Hvis nemlig blot det eksisterer i tanken alene, kan det tænkes også at eksistere i virkeligheden, hvilket er større. Hvis altså dette, end hvilket noget større ikke kan tænkes, findes i tanken alene, så er selve dette, end hvilket noget større ikke kan tænkes, dét end hvilket noget større kan tænkes, men sandelig, dette kan ikke være. Der eksister altså uden tvivl noget, end hvilket noget større ikke kan tænkes, både i tanken og i virkeligheden. At det kan ikke kan tænkes ikke at eksistere, dette er i den grad så virkeligt, at det ikke kan tænkes ikke at eksistere. For noget som ikke kan tænkes ikke at eksistere, kan tænkes at eksistere, hvilket er større end det som kan tænkes ikke at eksistere. Derfor, hvis det, end hvilket noget større ikke kan tænkes, kan tænkes ikke at eksistere, så er selve dette, end hvilket noget større ikke kan tænkes, ikke det, end hvilket noget større ikke kan tænkes, hvilket ikke kan passe. Således er der altså i sandhed noget, end hvilket noget større ikke kan tænkes, så at det ikke kan tænkes ikke at eksistere. Og du er dette, Herre hvor Gud. Du er i sandhed således til, Herre min Gud, at du ikke kan tænkes ikke at være til. Med rette. Hvis nemlig en eller anden tanke kunne tænke noget bedre end dig, ville skabningen stige op over skaberen og den vil dømme om skaberen, hvilket er absurd. Og derfor hvad som helst andet der eksisterer ud over dig kan tænkes ikke at eksistere. Alene af alle eksisterer du nemlig allermest virkeligt, og derfor har du af alle i højeste grad eksistensFor hvad som helst andet eksisterer således ikke i sandhed og derfor har det mindre eksistens".

3 kommentarer:

Hans Georg Lundahl sagde ...

Sanct Thomas høldt ikke med:
http://newadvent.com/summa/1002.htm#article1


Før at bevise Guds existence, tog han andre argumenter:
http://newadvent.com/summa/1002.htm#article3

humlebi sagde ...

Hej Hans

Mange tak, men i denne omgang er det som sagt en latineksamen, så lige nu er det kun den grammatiske og oversættelsesmæssige del jeg fokuserer på :-)

Cliff Treumer Rytter Rosenørn sagde ...

Anselm er perfekt for den autistiske tænkning, hvis den læses på latin!