mandag den 28. juli 2014

Om min hverdag

Nogle gange kan det være svært at vide hvad jeg skal skrive om, ikke fordi der ikke er noget at skrive om, men fordi jeg ikke ved hvilke emner der vil interesserer folk. Derfor er jeg altid glad for at høre fra folk der stiller spørgsmål eller beder mig skrive om et bestemt emne. Mit sidste indlæg om aspergers og empati var sådan et emne som jeg var blevet bedt om at skrive om, og det var en stor succes. Aldrig før har jeg modtaget så fine ord.

I går fik jeg en mail som gjorde mig helt enormt glad, for ikke alene var den fuld af rosende ord, den fortalte også den unge kvindes historie, og hun bad mig om at skrive lidt om min dagligdag og mine rutiner. Det var et emne jeg skrev mere om for nogle år siden, dengang bloggen oftest fungerede som en dagbog nærmere end afgrænsede indlæg om et specifikt emne, men det betyder ikke, at der ikke kan skrives et afgrænset indlæg om emnet.

Jeg har altid været imod skemaer, ikke fordi der er noget galt med skemaer, jeg tager dem bare alt for bogstaveligt. Hvis der står at jeg skal skrive blogindlæg kl 5, men at jeg sover længere, så jeg først kommer i gang kl 6, så ville hele min dag være ødelagt. Hvis der står, at jeg har en time til at skrive, men at det tager1½, så ville jeg blive stresset og føle, at det er fordi jeg ikke er hurtig og dygtig nok. Tager det derimod kun en halv time, så har jeg sikkert ikke gjort det godt nok, og hvad skal jeg så stille op med den halve time jeg har til overs. Skulle jeg så gå tidligt i gang med næste punkt, eller skulle jeg bare fjolle rundt på nettet?

Men at jeg ikke har skemaer, betyder ikke, at jeg ikke har nogle meget faste rutiner. Det skema, som jeg ikke har skrevet ned på papir har jeg nemlig oppe i hovedet. Jeg danner mig meget hurtigt nogle regler om hvordan tingene bør gøres. hvis jeg er vant til at handle kl 8 om morgenen, så skal jeg denondelynemig handle kl 8 om morgenen, med mindre jeg vil risikere hjertebanken, åndenød og angst. Engang imellem handler jeg på andre tidspunkter, enten fordi jeg har en god dag og tænker, at det er sundt at udfordre sine rutiner engang imellem, eller fordi ting kommer i vejen. De ting der kommer i vejen kan have forskellig karakter. Dengang jeg havde problemer med TDC var det vigtigt at ringe på slaget 8, hvis man bare ville have en lille bitte chance for at komme igennem på overskuelig tid. I en sådan situation, var jeg så stresset og telefonopkaldet, at jeg slet ikke havde tid til at bekymre mig om indkøb. Andre gange har jeg måske smølet efter træning, og badet har måske trukket ud, fordi det har bade jo en tendens til at gøre engang imellem. Lige pludselig står jeg så med røven bar og vådt hår og kl nærmer sig alt for hurtigt 8. Jeg prøver at tage en dyb indånding og sige til mig selv at det går nok, at jeg jo i virkeligheden slet ikke behøver at handle kl 8, men alligevel farer jeg rundt for at nå de sidste ting, og ofte så når jeg det faktisk alligevel.

Grunden til at jeg skriver meget lidt om min hverdag er, at jeg tænker at den er lidt kedelig. De dage jeg træner, træner jeg tidligt om morgenen, ellers sidder jeg ved computeren indtil frokost, og efter frokost læser jeg eller ser dvd'er. Jeg ser dvd'er frem for fjernsyn fordi dvd'er er noget som er i min kontrol, og jeg bliver ikke pludselig hylet ud af den fordi der er en ændring i programfladen. Om aftenen går jeg tidligt i seng, nogle gange af vane, andre gange fordi jeg har så ondt i hoften at jeg bare gerne vil væk fra min egen bevidsthed. Jeg prøver at afgrænse aktiviteter som universitetet, biblioteket eller veninder til 0-3 gange om ugen. Nogle gange betyder det at skippe undervisningen, fordi jeg har brug for at tage ned til byen og købe et eller andet. I flere år har jeg ikke kunne have aktiviteter om aftenen fordi min vane var at gå tidligt i seng, men det er noget jeg er ved at vende.

Jeg har en ret fredelig og rolig hverdag, fordi det er hvad jeg har brug for. Jeg elsker at være sammen med veninder, men jeg har brug for rigtig meget alenetid for at kunne holde det hele ud. Engang imellem bliver jeg træt af at være introvert og siger fandeme nej om jeg vil være sådan en kedelig en, og så laver jeg straks en helt masse aftaler, men der kommer altid ting i vejen, så jeg må melde afbud fra en eller flere, hvilket jeg hader at gøre, fordi det er jo ikke fordi jeg ikke ønsker at se dem, jeg har ligefrem glædet mig til at mødes, men min krop og min hjerne kan ikke holde til mere. Jeg føler mig tom og adskillige kilo tungere. Jeg falder om på min seng, og det føles som om jeg falder igennem den, igennem gulvet, helt ned til jordens indre, hvor alt er gloende varmt og kaos, men jeg er ligeglad for jeg er så træt, at jeg har lyst til at græde ved tanken om at bruge energi på at fjerne make up, men jeg har tendens til bumser, så den skal fjernes.

vi mennesker er skabt til at bevæge os fremad, men nogle mennesker bevæger sig hurtigere end andre, og det er vigtigt at anerkende sit eget tempo hvis man skal nå at kunne følge med. Mit tempo er langsomt, hvilket ikke føles særlig sejt, faktisk føles det tumpet og kikset, og engang imellem får jeg rodet rundt i tingene og tænker at det er hele mig der virker tumpet og kikset, mit tøj og min humor Men det er ikke alle mine tempoer der er langsomme. Mit liv er langsomt, men jeg tænker hurtigt, og jeg går tur hurtigt og jeg forstår hurtigt. Måske det er en af grundende til at jeg har så mange fordomme mod mit eget langsomme liv.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Tusind tak for indblikket i din hverdag!! Du har jo helt ret med skrevne planer - de kan være farlige, fordi man så let kan komme til at afvige. Jeg skulle have været oppe klokken syv i dag ifølge mit skema, men kunne ikke falde i søvn i går, så jeg blev nødt til at sove en time længere for at have fået mine 7 timer. Jeg er nervøs for ikke at sove nok, og så lå jeg jo og var forvirret i meget af den time alligevel. Ikke særlig god søvn.. Jeg vil tage rådet til mig om at holde skemaet i hovedet. I hvert fald om morgenen.

Det er skønt at høre dine hverdagserfaringer, for det er godt at få at vide, hvad der virker, og hvad der er "legalt" at gøre. Jeg har det med at suge "livsregler" til mig om stort og småt, og det tager lang tid at finde min egen måde. Men det er jo det, du råder så godt til - at finde sit eget tempo.

Det er så god en betragtning, det her med at være "langsom og hurtig" på samme tid. I går handlede jeg i mit lokale supermarked, og det var én af de dér dage, hvor jeg stod i hvad der føles som en halv time i frugt og grønt-afdelingen. Og havde senere lyst til at købe laks, men kunne ikke overskue at tilberede den. "Måske var det også lige lovligt dyrt med laks? Men fisk er jo godt for sundheden. Eller er der tungmetaller i laks? Jeg har jo ikke været så sund i weekenden. Måske er det derfor, jeg er forvirret? Eller er det fordi, jeg drikker for meget kaffe og cola? Skal jeg så købe mere af det i dag?" osv.. Musikken buldrede, børn græd, og familierne skulle forbi i en fart.

Da jeg nåede kassen, var det derimod de andre, der var langsomme. Dankortautomaten var lidt sløvt, og der var også en lille kø. Jeg tænkte på, at der var langt hjem, og at varerne skulle lægges i køleskabet snart. Så bliver jeg utålmodig, jeg er jo klar til at rykke videre!! Jeg siger ikke noget, men indvendig er jeg frustreret. Så føler jeg mig så dobbeltmoralsk. Hvordan kan man have begge følelser :"skynd jer" og "tag det roligt" inden for så kort tid?

Alt, du skriver om her, er så relevant. Jeg tror, vi er mange, der får inspiration, og det er på ingen måde kedeligt. Der er mange valg, der skal tages, når sociale, praktiske og personlige gøremål skal føres ud i livet. Jeg kommer i hvert fald tilbage og læser indlægget igen.

Nu blev det lidt rodet i kommentaren. Det var i hvert fald tak, jeg gerne ville sige :-).