fredag den 21. oktober 2011

De satans elastikker

I går da jeg sad i venteværelset hos min psykolog, sad jeg som sædvanligt og bladrede i nogle gamle numre af Autismebladet. Jeg faldt over en artikel om autisme og selvskade, hvilket var virkelig interessant, for jeg kunne i langt højere grad forholde mig til det der stod der, end til hvad jeg tidligere har læst om selvskade.

Jeg havde lige besluttet mig for at spørge, om jeg kunne låne bladet med hjem, så jeg kunne filosofere lidt mere over problematikken, men så læste jeg noget der gjorde mig så sur, at jeg opgav det hele og bare smed bladet tilbage i kurven.

Der er meget få ting der kan gøre mig virkelig rasende, og endnu færre, hvor følelsen sidder der endnu dagen derpå, men dette var en af dem.

Hvem er den idiot der fandt på, at den obligatoriske kur mod selvskade er en elastik om håndledet man kan gå og snappe med? Findes der et eneste eksempel fra verdenshistorien, hvor det faktisk har hjulpet på noget som helst? Er der ingen der har standset op og tænkt over hvor nedværdigende det kan være, at folk tror, at 'kuren' kan være så simpel?

Jeg kan godt lide at snappe med en elastik. Det er beroligende, fordriver tiden og kan endda til tider virke behageligt, men det kan på ingen måde erstatte det som et barberblad kan give.

Jeg synes ikke at det er fedt at selvskade, når jeg så alligevel gør det, er det fordi jeg er oppe mod ting der er så voldsomme, at jeg ikke rigtig har andre alternativer. At tro at en elastik kan erstatte selvskade er som at bevæbne soldaterne med fluesmækkere når de står overfor Godzilla.

Igennem det seneste halve år har min selvskade været på et for mig historisk minimum, men det skyldes ikke noget så latterligt som elastikker. Det skyldes simpelthen ro, helt almindeligt gammeldags fred og ro, ingen kommunedame der ånder mig i nakken for at komme ud på arbejdsmarkedet, ingen problemer med at få betalt mine regninger, ingen familiekriser, ingen katastrofer, ingen store problemer, bare fred og ro.

Så kære behandlere, pårørende og andre mennesker der kommer i kontakt med selvskade, lad være med at foreslå en elastik, det eneste det gør er at vise jeres manglende forsøg på forståelse. Der er mange forskellige grunde til selvskade, mange forskellige grunde til at det virker, men vi gør det jo fordi det et eller andet sted virker, og en elastik giver altså ikke det samme adrenalin kick som 'ægte' selvskade.

Ingen kommentarer: