lørdag den 5. januar 2013

Om at forsvare sit studie

I går var jeg for første gang, efter at jeg er genstartet på uni, nødt til at forsvare hvorfor jeg studerer de ting jeg gør. Det var ikke så meget, hvorfor læser jeg teologi, det var mere, hvorfor læser jeg hebraisk.

Jeg læser hebraisk fordi jeg gerne vil studere det gamle testamente. Men hvorfor læser jeg så bare ikke oversættelsen? For at der skal være en oversættelse, skal der være nogen der oversætter, men hver gang man sætter sig ned og laver en oversættelse, så laver man også en fortolkning, for sprog er ikke en fast størrelse, et ord og en udtryksmåde indeholder en helt række af betydninger, og man skal ikke være sikker på at finde et dansk ord der passer 100%, med et sprog så gammelt og fra så fjern en egn som hebraisk, så er det faktisk meget lidt sandsynligt at man finder et helt dækkende ord. Hvert af de ord man kan vælge imellem er så en lille smule rigtige, men samtidig også en lille smule forkerte, man skal så vurdere hvilket ord der passer bedst med ens egen tolkning af teksten, hvilket måske ikke er den mest objektive proces i verden.

Alt dette gælder ikke kun oversættelsen fra hebraisk til dansk af det gamle testamente, det gælder alle oversættelser. Jeg snakkede en dag med en litauisk veninde, og hun fortalte at hun fik et chok da hun læste Paulus' breve på dansk (oprindeligt græsk), den teologiske stl var meget anderledes, meget mere streng på dansk.

Men hvorfor vil jeg studere det gamle testamente, jeg er jo kristen, og de følger da det nye. Jesus sagde "Tro ikke, at jeg er kommet for at nedbryde loven eller profeterne. Jeg er ikke kommet for at nedbryde, men for at opfylde" (Matt 5,17) og loven er det gamle testamente. Abraham fik to sønner Ishmael og Isak og blev derved stamfader til de tre store religioner, jødedom, kristendom og Islam. Det gamle testamente er en langt vigtigere tekst end mange mennesker tænker, og det er derfor det er også er med i den kristne bibel.

Der ud over må jeg indrømme, at jeg studerer det fordi jeg er en nørd. Jeg synes simpelthen at det gamle testamentes historier, sprog og kultur er super fedt at læse om. 

3 kommentarer:

Helle sagde ...

Jeg kan love dig, at det ikke altid var meget nemmere at læse matematik og være en pige.

Linda sagde ...

Det kan jeg forestille mig. Måske det er lidt lettere i dag end dengang.

Sojourner sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.