torsdag den 22. august 2013

Om at komme ud med det

Jeg læser på universitetet med nogle virkelig skønne mennesker. Vi har læst sammen i et år, men jeg har egentlig ikke snakket ret meget om min sygdom, og det har været helt bevidst, ikke fordi de ikke må høre min historie, men fordi det var mit første rigtige møde med den virkelige verden, og jeg ønskede at være mere og bedre end bare hende den syge. Desuden har jeg vænnet mig så meget til at fortælle min historie i sygdomsregi, til pædagoger, psykologer og andre syge, som jo er vant til den slags, at jeg lidt har mistet fornemmelsen for hvor slemt det må lyde for udenforstående, og jeg har ikke lyst til at virke for overvældende, for i mine halvgamle øjne er de jo så forfærdelig unge.

I går havde jeg en kaffeaftale med den ene af dem. Vi skulle alle fire have været der, det blev for svært at finde et tidspunkt hvor vi alle kunne, så det var altså kun os to, hvilket jeg var glad for, ikke fordi jeg ikke gad se de andre, for det ville jeg meget gerne, men fordi det er lettere for mig at sidde en til en end i en gruppe.

Jeg havde delvist taget beslutningen, at jeg ville prøve at fortælle min historie. I løbet af det sidste år har jeg jo flere gange henvist til min historie, sådan som man nu engang gør, når man bare sidder og snakker, for vi har jo alle en historie, så de må jo have en eller anden idé om, at der er sket voldsomme ting for mig, men jeg tror, at det kan være svært at forestille sig psykiatrien, hvis man ikke har oplevet den, og hvad man ikke kan forestille sig må enten virke ligegyldige eller skræmmende, sådan er det i hvert fald for mig.

Efter et år kender de mig også lidt, de ved at jeg er sød og sjov (og nørdet), og jeg frygter ikke længer at blive stemplet, for jeg kender også dem lidt, og jeg ved, at det ville de ikke kunne finde på. Så jeg fortalte hende noget mere af min historie. Og hun reagerede præcis sådan, som jeg gerne ville have hende til at reagere, medfølende, men stadigvæk udenforstående, for jeg har rigelig med folk der er eksperter i psykiske sygdomme og udviklingsforstyrrelser, jeg har brug for folk der er eksperter i at være 'normale', for fremover er det på den normale scene jeg skal begå mig.

Hun spurgte om jeg ikke er bange for, om jeg nu virkelig er klar til at flytte hjemmefra. Endnu er det så langt ude i fremtiden, at jeg ikke tænker vildt meget over det, men selvfølgelig er jeg det. Jeg er rædselsslagen for at få et tilbagefald, eller for ikke at kunne få den rigtige hjælp. Mest tror jeg dog bare, at det er frygten for forandring, for det er altid skræmmende at starte en ny epoke i sit liv, det ved jeg, for det er tredje gang i mit liv at jeg flytter hjemmefra. Første gang flyttede jeg fra mine forældre til Aarhus for at studere, anden gang flyttede jeg fra nærmest konstante indlæggelser på psyk til min egen lejlighed og meget alenetid på et bosted i Randers, og så nu her hvor jeg skal ud og have mit eget sted, mit helt eget.

Så jo, jeg er skræmt, men jeg har et indre behov for hele tiden at bevæge mig fremad, jeg har et behov for hele tiden at være det det bedste jeg kan være. Er der fare for at jeg presser mig selv for langt? Ja, absolut, men der er også fare for, at jeg går i stå hvis jeg bliver hvor jeg er. 

Jeg vil lige slutte af med en historie der forbløffede og forargede min klassekammerat. Jeg havde engang været indlagt på psykiatrisk skadestue, men der var ikke plads til at jeg kunne komme på en afdeling. Jeg skulle udskrives uden lægesamtale for der var ikke nogen der havde tid, men en rigtig sød sygeplejerske ville alligevel lige tale med mig om, hvad der skulle ske når jeg kom hjem. Jeg ved ikke om det var fordi vi kendte hinanden lidt eller godt kunne blive lidt fjollede, eller om hun mente det seriøst, men jeg blev i hvert fald udskrevet, hvis jeg lovede at gå hjem og bage pandekager. Jeg endte med ikke at bage pandekager, men vores snak hjalp alligevel lidt, for jeg ønskede så brændende ikke at skuffe hende.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hold da op et vigtigt indlæg. Det er flere af dine sætninger, der ligefrem brænder ind i sindet på mig, fordi de er så rigtige.


" og jeg har ikke lyst til at virke for overvældende, for i mine halvgamle øjne er de jo så forfærdelig unge" Utrolig flot selvindsigt. Vi kan nemlig meget nemt komme til at tage for åbent om det, og så bliver folk skræmte, og det er egentlig lidt synd. For vi er jo ikke kynikere, vi er bare så vant til det psykiatriske system, ligesom en sygeplejerske vil være det, og det er jo også derfor læge- og sygeplejeskehistorier kan skræmme folk samlet til hyggelige begivenheder. :)

"Og hun reagerede præcis sådan, som jeg gerne ville have hende til at reagere, medfølende, men stadigvæk udenforstående, for jeg har rigelig med folk der er eksperter i psykiske sygdomme og udviklingsforstyrrelser" Wauh, hvor er det godt sagt. Det tror jeg, vi er rigtig mange, der har brug for. Måske skulle vi også nogle gange sige det højt til dem, vi gerne vil have forbliver udenforstående. Så de ved det er ok og ikke kommer til at lege psykologer på os i en god mening, selv.

"Så jo, jeg er skræmt, men jeg har et indre behov for hele tiden at bevæge mig fremad, jeg har et behov for hele tiden at være det det bedste jeg kan være. Er der fare for at jeg presser mig selv for langt? Ja, absolut, men der er også fare for, at jeg går i stå hvis jeg bliver hvor jeg er. "

Præcis, det synes jeg også er det hårde, når man har angst. Man skal udsætte sig selv for en masse, man ikke tør, hvis man ikke vil stagnere og så får man taget munden for fuld nogen gange, og får givet sig selv en dårlig oplevelse i stedet for en trin op ad udviklingstrappen, men ja, jeg jeg synes også, man skal lære at rose sig selv, når man alligevel får udsat sig for for meget.

Jeg har en bekendt, der elsker biler, men ikke kan reparere biler, og han er i tidens løb blevet snydt rigtig mange gange, hvor han har fået købt noget gammelt bras, som ikke var pengene være og som gav ham irriterende gæld en masse måneder eller år frem i tiden. Når vi talte om det, havde han selv set, hvor usmart han havde været. Og han var ikke stolt af det, men trak på skuldrene og kaldte det 'lærepenge' - "Det var lærepenge".

Udtrykket er jeg helt faldet for, for når jeg kigger på mine forældre, kommer jeg lidt fra en familie, hvor man helst ikke må lave fejl, men skal gøre alting rigtigt første gang. Specielt valgenen i livet: lejlighed, uddannelse, kærester, parforhold osv. Og det gav mit til sidst en panisk paralysering, hvor jeg spurgte alle mulige om råd, før jeg turde tage en stor beslutning. For jeg vidste jeg, at jeg SKULLE tage den rigtige. Der var ikke rigtigt noget, der hed at fortryde.

Efter alle de år, er jeg heldigvis begyndt at tage det modsatte princip til mig med 'lærepenge'.

Det kan være helt i det små. Hvis jeg vover at købe to nye slags marmelader i Netto og den ene er smager rigtig godt og den anden er hæslig, ville jeg normalt have ærgret mig helt sindssygt over, at jeg havde spildt penge på den hæslige. I dag glæder jeg mig over, at jeg sprang ud i at prøve noget nyt og lærte en nye god marmelade at kende. Den anden var så bare 'lærepenge'.

Anonym sagde ...

Det kan lige så godt være noget større, fx et retorikkursus på åbent universitet, som var mildest talt hæsligt. Nå ja, så blev det til 'lærepenge' og sejt, at du turde møde op, i særdeleshed, når det var hæsligt.

Jeg begynder at elske betragtningen med 'lærepenge' rigtig godt. I stedet for at få fuld valuta for pengene eller min indsats og blive skuffet, hvis jeg kun får 99%, er jeg begyndt kun at forvente måske 50%. 50% af mine indkøb med tøj, mad, bøger osv, forventer jeg er gode, resten er det ok med, hvis de ikke lever op til forventningerne. Ligeledes hvis det er en koncert, en biotur eller noget andet, der går i kage. "Nå ja, lærepenge, sejt at jeg tog af sted og ikke bare sad derhjemme."

Der er nok et eller andet med at se de positive i ting, ikke overromantisere dem, bestemt ikke, men se det positive, der trods alt er. Det er ikke nemt, hvis man er perfektionisk, og jeg kan stadig se den på mine forældre og min søster, hvordan de ærgrer sig helt vildt og bebrejder sig selv, når de laver en fejl. Øj, det tager mange kræfter.

Så ja, jeg blev helt vildt glad over at se, at du synes det samme. At det er værd at tage noget af det sure, for at får noget af det gode.

Det lyder super simpelthen og næsten som en kliché, men det er virkelig svært for mange mennesker.

Ikke bare os, der har mødt det psykiatriske system.

Mange hilsner fra ham, jeg tror, du godt ved, hvem er. :)

Linda sagde ...

Jeg forstår godt begrebet lærepenge, og jeg er enig i, at det er en god og anvendelig måde at anskue verden på, men jeg er uenig i, at det er det denne tekst handler om, for det drejer sig jo ikke om, at min veninde tog dårligt imod min beretning, eller om at jeg flyttede og det allerede er gået galt