mandag den 13. februar 2012

Om hvorfor jeg hader at handle i weekenden

Mennesker forandrer sig når de har fri, og det er sikkert meget rart for dem, men for en med autisme er det et mareridt.

Normalt kan jeg handle ind und parolen før to eller efter seks, men den går ikke i weekenden, for der handler folk på alle tider af dagen og det er helt vildt irriterende.

Den typiske weekendhandlende er et par i slutningen af 30'erne begyndelsen af 40'erne, og de har børn, to styks, en i vognen og en rendende ved siden af. Følgende rækkefølge variere efter butik, men dette er taget ud fra den Føtex der ligger et stenkast fra mig.
- Klap låge, det mindste barn er fascineret og skræmt, så resten af familien står inde i butikken og kalder på lille Peter, Emilie, Christian eller Sofie (ingen udenlandske navne da indvandrefamilierne har mere styr på det hele.
- Klap låge fortsat, mor læser indkøbslisten igennem mens hun nævner to-tre ting der ikke står på den, hele familien spærrer fortsat for andre kunder.
- Børnetøj, mor haler tøj ned for stativerne og spørger far hvad han mener, far har ingen mening, ældste barn sparker til indkøbsvognen.
- Konserves, mor ved hvad de skal have og skælder bedrevidende på far fordi han har taget flåede og ikke hakkede tomater, og de skal desuden være økologiske.
- Pasta, far og børn vil have hvide spagetti, men mor fortæller dem at de meget bedre kan lide fuldkorns skruer, det er desuden sundere. En gammel dame forelsker sig i lillebror/søsters runde kinder og skal ligge dikke-dikke, dette efterlader ikke plads til at andre kan komme forbi.
- Delikatessen, far og mor diskutere forskellen på parma skinke og proshutto, men beslutter sig cherizo.
- Ost, ostebordet om aftenen skal se dyrt og fint ud, men der skal også sparet, så alle ostene bliver vendt og drejet og diskuteret, der kommer dog også den leende ko og Philadelphia light i vognen.
- Mælk, her tager far hvad der skal bruges mens mor fortæller ældste barn at der ikke skal købes sukkeryoghurt med chokoladedrys. Vognen står og spærrer for minimum to låger men far optager den tredje og mor den fjerde. Folk prøver at række ind over og imellem, men det får bare det hele til at gå endnu langsommere.
- Kød, hele familien er med til at diskutere hvad de skal have mens de går frem og tilbage foran disken. Far vælger bøfferne, det går hurtigt, men han skal lige fortælle hvordan han har tænkt sig at tilberede dem.
- Grønt, mor lader ældste barn udvælge frugten. Dette er en meget langsom affære da arbejdet udføres med aller største omhu, læg især mærke til tungen i mundvigen og rynkerne i panden. Mindste barn er blevet træt af at være nuttet, og h*n keder sig, dette gives der højlydt udtryk for.
- Slik, skrig og skrål og store våde hundeøjne. Far har mest lyst til at give efter, men mor siger nej. de har jo nogle tørrede abrikoser og rosiner derhjemme og det er som alle ved jo meget mindre fedende en slik.
- Køen, Begge forældre sukker, for foran dem står der fire par helt magen til. De tænker at hvis de kører vognen helt op i rumpetten på dem foran, så går det hele nok meget hurtigere. Parret bag ved får samme ide hvilket får vores par til at se sig irritabelt over skulderen.
- Båndet, ældste barn vil lægge varerne på båndet, alle varerne, mor rækker ham/hende varerne enkeltvis, og de bliver derefter smidt eller omhyggeligt lagt på båndet alt efter barnets køn og alder.
- Kassen, mor er uenig i prisen på mango, hun mener den er 5 kr billigere, så der skal ringes ned til grøntafdelingen. Kassen har ret, så far og mor diskuterer om de så skal have den eller ej.

Denne proces tager ca en time (mit sædvanlige indkøb tager 10-15 minutter). Jeg er selvfølgelig ikke fanget bag det samme par hele vejen men gangene er fyldt med dem og de fylder så meget og går så langsomt, at det er til at få spat over.

Derfor hader jeg at handle i weekenden. Den menneskelige race er nemlig langt mere behagelige når man ikke behøves at have nærkontakt med dem.

Ingen kommentarer: