fredag den 27. april 2012

Pro-anoreksi

Virkelig? Mener jeg helt seriøst at der er nogen der ligefrem går ind for anoreksi? Nogen der ligefrem synes det er sejt at have en dødelig sygdom? Ja, det gør jeg, og der er mange, mange flere end folk har lyst til at tro.

Pro-anoreksi, eller pro-ana som det hedder, er når især unge piger tænker på anoreksi som en livsstil der vil gøre dem tynde og lækre som modeller. De deler billeder, tips og slogans med hinanden over nettet, de såkaldte thinspiration (thin + inspiration).

De sociale medier såsom youtube, blogspot og facebook har været under beskyldning for ikke at tage et moralsk ansvar og gøre noget ved problemet. Debatten har raset i mange år, men nu ser det ud til at der begynder at ske noget, i hvert fald ifølge artiklen HER.

Som spiseforstyrret har jeg set mange ofre for denne 'bevægelse', jeg har sågar selv følt mig tiltrukket af den i perioder, så jeg er glad for debatten, jeg er glad for, at man vil gøre noget, men jeg er ikke sikker på, at censur er vejen frem. Jo, hvis det kun kom til at ramme dem der virkelig er problemet, dem der overlegent tror, at anoreksien gør dem til bedre mennesker end alle mulige andre, men det gør det ikke.

Der går ikke nogen klar grænse mellem at være syg og være pro, for hvis man er syg, så bliver ens tankegang med tiden så forkvaklet, at man kan blive taget for pro. Man ser verden på en måde som raske mennesker ikke kan forstå, og de/vi skal hjælpes, ikke straffes.

Det tiltag der står beskrevet i artiklen, vil nemlig forhindre en forbløffende stor gruppe mennesker i at dokumentere deres liv og tanker på nettet, lige som alle vi andre mål. Vi skal beskytte vores børn og unge mod dårlig indflydelse, men er censur vejen? Hvad med et pro-ana filter, ligesom pornofiltre? Hvad med at forebygge? Hvad med at fortsætte diskussionen? Og hvem skal egentlig sidde og beslutte hvilke modeller der er for tynde til at blive vist på en teenagepiges hjemmeside?

Jeg har kendt en del der har fået slettet blogs. Mange af dem var ikke just min smag, men det er ikke det samme som at de burde slettes.

Men der findes også seriøse sider derude om hvordan det er at leve med denne sygdom, for anoreksi er en sygdom, ikke et valg. Tjek f.eks. DENNE side ud, den er jeg i hvert fald selv meget glad for.

Ingen kommentarer: