søndag den 23. september 2012

Lidt om romaer

Der er gået mode i at vise romaer (sigøjnere) på TV, og både kanal 4, TLC og DR 2 er hoppet med på bølgen. DR 2 havde et program om nogle stamme krige, men ellers skal det helst handle om tøser der opfører sig fjollet og vil have kæmpe store prinsesse- brudekjoler og programmet skal helst hedde et eller andet med 'gypsy wedding'. I enkelte scener forstår man lidt om den alvorlige virkelighed bag programmet, når snakken falder på diskrimination, men ellers går det meste op i hat og briller, eller rettere flæser og diademer.

Ret skal være ret. I går sendte TLC faktisk et program der prøvede at beskrive en rydning af et roma beboelsesområde, og det er et reelt problem, for romaer er ikke velkommen nogen steder. Programmet blev dog domineret at en lettere komisk roma tallentkonkurrence. Tanken var god nok, at vise romaerne fra en anden vinkel end de stereotyper som man ellers bliver fodret med, hvis der overhovedet siges noget, men det blev vist på en måde så det var temmelig pinligt. Jeg er ikke god til pinligt, så jeg slukkede fjernsynet og så derfor ikke slutningen. Men måske er det heller ikke fra TLC man skal forvente den største journalistiske kvalitet.

Diskrimination mod romaer hedder antiziganisme, et ord jeg først selv har lært i dag, for hvor tit er det egentlig at man hører om det, selvom amnesti international regner med at omkring 10 millioner romaer bliver systematisk diskrimineret rundt omkring Europa. Ifølge Wikipedia (jordens mest sikre kilde) lader problemet til at være større i andre lande end Danmark, men jeg har faktisk ikke nogen anelse om hvordan det står til her i landet.

Min egen interesse for romaer startede for nogle år siden, da der i Italien blev fundet et par druknede romabørn på en strand, og badegæsterne var ligeglade. Myndighederne erklærede det en ulykke selvom alle romaeksperter var enige om, at romabørn ALDRIG bare ville gå i vandet, at der måtte ligge en forbrydelse bag. Episoden gjorde indtryk på mig, men i sommers, da jeg var i Paris, opdagede jeg, at jeg ikke er spor bedre end alle mulige andre. To af deltagerne havde en meget offentlig diskussion om hvorvidt vi skulle lade være med at give penge til romatiggere, fordi de er organiserede, eller om vi lige nettop skulle give dem fordi de bliver diskrimineret. Det bragte virkelig sindene i kog, og jeg fik ondt i maven, ikke kun fordi vi skændtes (jeg kan ikke lide skænderier), men fordi det gik op for mig hvor legalt det er at sige grimme ting om lige nettop romaer. hvis man siger de selv samme ting om muslimer, sorte eller tyskere, så er det enormt politisk ukorrekt, men ikke med romaer, der ser vi det endda gjort i medierne.

Alligevel, trods de ikke så pæne ting jeg sagde i begyndelsen af indlægget, så er jeg glad ved tanken om, at romaer i det mindste er begyndt at få en lille bitte plads i medierne, hvor lille og ubetydelig den end er, men man kan håbe, at det er et springbræt videre til noget mere seriøst.

Ingen kommentarer: